5 Ocak 2014 Pazar

Influenza A yani Domuz Gribi

Bu aralar etrafınızda pek çok kişiden Domuz Gribi veya diğer adı ile Influenza A hakkında bir şeyler duyuyorsunuzdur. Esasında Influenza A bizim bildiğimiz Grip hastalığından çokta farklı değil. Hatta artık gripten çok daha hafif olarak geçirile bir hastalık.

Tabi ki risk grubunda olan 2 yaş atı çocuklar veya kronik rahatsızlığı (kalp, şeker, tansiyon vb.) olan yetişkinler için durum biraz daha ciddi.

Borga'da yılbaşı ertesi öğle 15:30 gibi ateşlendi, önce normal soğuk algınlığıdır mikrop kapmıştır filan dedik çok üzerinde durmadık ve ateş düşücü verdik. Gecesi çok daha kötü geçti. Ateş 9 altına kesinlikle düşmüyor, ateş düşürücü şuruplar, fitil, alınan duşlar ve kıyafetlerin çıkartılması ile sadece 38.6'ya kadar inebildi ateş. Bu şekilde geceyi sabah ettik tabi sersem gibiydik. Artık bir ara Borga'yı alıp yanıma yatırdım çıplak bir şekilde (tabii ki bez vardı) ve Borga ilk defa bizimle beraber uyumuş oldu böylece.

Sabah doktorumuz ile görüşerek randevumuzu aldık ve kontrole gittik. Büyük ihtimal ile Influenza olduğunu, merak etmemiz gerektiğini 3 hafta önce atlattığı gribe göre daha kolay atlatacağını söyledi. Tek endişesi eğer Influenza ise ilaç bulmak sorun olmuyormuş. Bir şekilde buluruz artık dedim ve çıktık. Influenza için Kozyatağı Acıbadem Hastanesinde hızlı test yaptırdık. Burundan kulak çubuğu benzeri bir şey ile sıvı alınıyor ve sonucu 1 saat içerisinde çıkıyor.





Sonuç POZİTİF yani Influenza A. Hedefimiz ilaçları bulmak. Tamiflu, Oseflu veya Enfluvir tedavi için kullanılan ilaçlar.






Sonrasında ilaç bulma maceramız başladı. Saat artık geç olduğundan nöbetçi eczane listesini önümüze alıp Ataşehir, Kadıköy ve Üsküdar bölgesindeki bütün eczaneler tek tek arandı ama ilaçlar bulunamadı. Hiç kimsenin elinde kalmamıştı. Eczacıların ve doktorumuzun dediğine göre Devletimiz! salgın var diye depolardaki ilaçlara el koymuş. Öncesinde kendi eczanelerine alanların ellerinde varmış sadece onlarda zaten tükenmiş veya tükenmek üzere olduğundan çok zor bulunuyormuş.

Allahtan annemin kafası çalışıyor hemen Facebook üzerinden ilaç aradığını yazdı ve 5 dakika içerisinde aranan ilaç bulundu, geldi.





Bulunan ilaç reçetemizden farklı olarak Oseflu olduğundan doktorumuz ile görüşerek kullanımı hakkında bilgi aldık. 30 kg altındaki çocuklar için 5mg su içerisinde kapsülün içindeki toz eritilerek 3mg'ı veriliyormuş.

İlk kullanımda kusma yapabiliyormuş ve eğer kusarsa tekrar ilaç verilmeyecekmiş. İlacın bir diğer yan etkisi olarak vücut ısısının fazla düşebileceği bu durumda sıkıca giydirip vücut ısısını yükseltmek, doktoru aramak yapılacaklar arasındaydı. 

Biz iki durum ile de karşılaşmadık. Bugün ilacın 3. günü bitti 2 gün sonra tamamen tedavimiz bitiyor olacak. Dünden beri ateş düşürücü ihtiyacımız olmadı, biraz vızırdamak haricinde keyfimiz yerinde. Ne de olsa hastalık geçirdik biraz naz ve huysuzluk yapmak normal diye çok ses etmiyoruz bakalım sonrasında bozulan huyumuz nasıl tamir olacak.





Hepinize sağlıklı günler dileriz. Biz seneye hasta başladık ama umarım bundan sonrası sağlıklı geçer.

NOT: Ellerinizi dışarıdan geldiğinizde ve sık sık yıkamayı, hapşırırken ağzınızı kapatmayı unutmayın.




0 yorum:

Yorum Gönder